Bize Ulaşın
Mollahüsrev Mh. Taştekneler Sk. No:12
Süleymaniye Fatih/İstanbul
0216 305 04 36

Gençliğin Gündemi köşemizde bu ay Gençkon Uluslarası İlişkiler Komisyon Başkanı Celal Akca ile yurtdışı eğitim imkanları üzerine bir söyleşi yaptık.
***
Malumunuz tatil aylarındayız, öğrenciler yeni sezon için arayışlara başladılar. Bu sebeple yurtdışı eğitim imkanlarını anlatabilir misiniz?
Yurtdışı eğitiminde en büyük imkanlardan biri  ERASMUS+ programıdır.Avrupa birliği kapsamında, herkese kişisel gelişimlerinde destek olmak ve mesleki becerilerini geliştirmek için Avrupa’da ücretsiz fırsatlar sunan bir program ERASMUS+.
O halde ERASMUS+’dan bahsedelim biraz.
ERASMUS+ programı 2014 başından itibaren yürürlüğe giren ve çok kapsamlı “Yaşam boyu eğitim” programlarını/projelerini destekleyen bir AB fonudur.
2014 yılı öncesinde de bu fonlar vardı ama başruvuru ve kriterleri bugünkünden farklıydı. Çok bürokratik bir yapıya sahipti. Fakat 2014 yılından itibaren bu dağınık fonlar bir çatı altında ERASMUS+ adıyla toplandı. Bu toplanmayla birlikte birçok bürokratik zorluklarda ortadan kalkarak herkesin başvurabileceği bir konuma getirildi.
Yine eskiden bireysel başvuru yoktu. Yeni düzenlemeyle bireysel başvurların önü açıldı.
2014’ten önce, bir öğrenci bu fonlardan yararlanmak istediğinizde, mutlaka İngilizceveya gitmek istediği ülkenin dilini biliyor olması şart olarak koşuluyordu. Ayrıca başvuru formları da İngilizce olarak doldurulmak zorundaydı. Bu durum 2014 başı itibarıyla kalktı. Yani hiç bir yabancı dil bilmiyor olsanızdahi bu fonlardan faydalanmak için başvurabilirsiniz. Çünkü müracatlar Türkçe olarak internet ortamında yapılabilmekte…
Bir öğrenci ERASMUS+ programına neden katılmalı sizce?
Bunun çok nedeni var. Birkaçını sıralayayım:
Öğrenciler, Avrupa’da (34 ülkede) öğrenim görerek ve/veya deneyim kazanarak kişisel gelişmine katkıda bulunabilir, mesleki becerilerini arttırabilir ve iş imkanlarını çoğaltabilir.
Aynı şekilde öğrenciler, öğrenme hareketliliği faaliyetlerinden yararlanabilir. Bu faaliyetler kapsamında:Ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora programı süresince 12 aya kadar üniversitelerinin ortaklık anlaşmaları çerçevesinde yurtdışında bir üniversitede öğrenme hareketliliği faaliyeti veya kendi bulacağı veya üniversitelerinin sunduğu imkânlar çerçevesinde yurtdışında bir işletmede/iş yerinde 12 ay’a kadar staj faaliyeti gerçekleştirebilirler.
ERASMUS+’ın bir diğer hizmeti ise öğrencilerin yaz tatilinde yabancı ülkelerde dil öğrenmelerini sağlamasıdır. Bu programlara bireysel olarak başvurabileceği gibi arkadaş gruplarıyla da başvurulabilir.
ERASMUS+’dan yüksek lisans öğrencileri ne kadar süre yararlanılabilir?
Yüksek Lisans eğitiminin süresine göre  4 veya 5 yıl bu projeden yararlanabilir. Bu süreye bir yılıık hazırlık dönemi dahildir.
Öğrenci Hareketliliğinedir?
Üniversite öğrencilerinin yurtdışında bir yükseköğretim kurumunda öğrenim görmeleri veya yurtdışında bir şirkette veya herhangi bir kurum/kuruluşta staj yapmalarına kısa öğrenci hareketliliği deniyor.
Bir öğrenci, bu imkandan yararlanmak için kişisel başvuru yapabileceği gibi okuduğu üniversitenin AB irtibat bürolarınada başvurabilir ki biz şahsen öğrencilere bu yolu denemelerini tavsiye ediyoruz. Çünkü üniversite kanalıyla gittiklerinde, üniversitenin anlaşmalı olduğu ülkeye ve üniversiteye gidiyorlar ve orda takip ettikleri derslerden geri döndüklerinde burada muaf tutuluyorlar.
Öğrenciler bu imkandan 3 ile 12 ay yani en fazla iki dönem faydalanabiliyor ve gidecekleri ülkeye bağlı olarak ortalama 600 Euro burs desteği alabiliyorlar. Aynı zamanda bazı ülkelerde haftada 20 saat çalışma haklarını kullanan öğrenciler ek gelir sağlayabiliyorlar.
ERASMUS+ için başvuru şartları neler?
Öğrencilerinbirinci sınıfı geçmesi ve not ortalamasının 2,80 ve üzeri olması gerekiyor. Ama üniversiteden üniversiteye başvuru şartlarının değiştiğini de hatırlatmalıyım. Öğrenciler bu tür bilgileri öğrenmek için okudukları üniversitelerin AB irtibat bürosuna başvurabilirler. Üniversite üzerinden başvurularda bu şartlar geçerli. Bireysel olarak başvurularda şartlar değişebiliyor.
ERASMUS+’ın bir diğer özelliği ise yaş sınırının olmaması ve öğrenci olma şartının bulunmaması. Yani isteyen herkes bir proje hazırlayıp ERASMUS+’a başvuru yapabilir ve kabul edilirse eğitim fonundan yararlanır.
Bu konuda Gençkon olarak sizin faaliyetleriniz neler?
Uluslarası İlişkiler Komisyon  olarak, Türkiye’nin bir çok ilinde “Yurt Dışında Eğitim Fırsatları” konuluseminer serisi düzenledik. Seminerlerde; üniversite öğrencilerine, yurtdışında eğitim imkânları ve akademik kariyer konusunda neler yapabileceklerive hangi fırsatlara sahip olduklarına dair bilgi verdik.
Biz, bu seminerler sonucunda ERASMUS+ başvuran öğrencilere danışmanlık yapıyoruz. Uygun ülke ve üniversiteleri seçmeleri noktasında ve staj yapılabilecek şirketler bulunması konusunda yardımcı oluyoruz. Aynı şekilde gittikleri ülkelerde konaklama meselesinde de çözümler sunuyoruz.

Sitemiz daha iyi kullanıcı deneyimi vermek için çerezler kullanmaktadır.