Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Gençlik Projeleri Destekleme Programı kapsamında Mostar Gençlik Dernekleri Federasyonu tarafından yürütülen Balkanlar ve Türkiye’deki insanların anlayışları, fikirleri ve yürekleri arasında köprüler kurmayı hedefleyen “Köprüler Köprüsü” projesi sona erdi. İki aşamada gerçekleşen projenin ilk etabı Balkanlarda ikinci etabı ise Türkiye’de tamamlandı.
İlk olarak Türkiye’den 27 öğrenci ile yola çıkan gençler Makedonya, Kosova, Arnavutluk, Karadağ ve Bosna-Hersek sınırları içerisindeki tarihi ve kültürel mekânları yakından inceleme fırsatı buldu. Balkanlarda tarihi ve kültürel ortak mirasımız olan yerleri yerinde görüp ortak geçmişimize doğru yolculuk yaptılar.
Gezinin ikinci etabı olan Türkiye gezisi Boşnak misafirlerin İstanbul’a gelmesiyle başladı. Eyüp Sultan Camisi ziyaretiyle başlayan program, Ulusalar Arası Kardeşlik ve Barış Derneği’nde yapılan kahvaltı ile devam etti.
Sultan Ahmet Camii, Topkapı Sarayı, Piyer Loti, Süleymaniye Camii gezilerek programın devamında Bursa’ya geçildi. Bursa’nın manevi ve tarihi değerlerinin önemi düşünüldüğünde akla gelen ilk isimlerden olan Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi ve Orhan Gazi türbeleri ziyaret edildi. Geziye Bursa Ulu Camii, Üftade hazretleri, Emir Sultan ve Yeşil türbelerin ziyareti ile devam edildi. Bursa gezisi akabinde yeni rota olan Ankara’ya geçildi.
Ankara gezisi Hacı Bayram Veli Camii ve türbesinin ziyareti ile başladı. Ankara Kalesi ziyaretinden sonra ise Gençlik ve Spor Bakanlığı’na geçildi. Bakanlıkta, Proje ve Koordinasyon Genel Müdürü Mehmet Bıçkıcı misafirlere ev sahipliği yaptı. Mehmet Bıçkıcı yaptığı açıklamada; “Bosna bizim kardeşimizdir. Kardeşlik bilincimizi geliştirerek, geçmişteki gücümüzü hatırlayarak, daha güçlü ilişkiler inşa edebiliriz” dedi.
Programa Ankara gezisinden sonra Konya akabinde Şanlıurfa ile devam edildi. Konya’da Mevlana müzesi, Şemsi Tebrizi Camii ve Türbesi, Konya’nın en eski camii olan Alâeddin Camii ziyaret edilip Şanlıurfa’ya doğru yola çıkıldı. Şanlıurfa’da ise Balıklı Göl ve çevresi, Hz. Eyüp’ün (a.s.) sabır makamı, Şanlıurfa kalesi ve göbekli tepe ziyaretleri yapılıp son durak olan Adıyaman’a geçildi.
Adıyaman’da geziye Adıyaman müzesi ile başlanılıp devamında Tarihi Kaleler, Perre Antik Kenti Ve Kaya Mezarları ile tarihi camiler ziyaret edilip İstanbul’a dönmek üzere yola çıkıldı. Bosnalı misafirlerin İstanbul Sabiha Gökçen havalimanından Bosna’ya doğru uçmaları ile proje son buldu.