2015 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın desteği ile başlayan ve bu yıl 4.’sünü gerçekleştirdiğimiz Tematik Gençlik Gelişim Kamplarından “Sanat ve Estetik Kampı” 11-13 Mart 2016 tarihlerinde Konya’da yapıldı.
Program, 12 Mart günü Konya Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Uğur Atan’ın “Reklam Tanıtım ve Kamuoyu Algısı” konulu semineriyle başladı. Seminerde medyanın reklam ve bir takım grafiksel düzenlemelerle kamuoyunu etkilemesi ve yönlendirmesinden bahsedildi. Akabininde yine Konya Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mutluhan Taş ve Hattat Ali Kemal Kakan’ın birlikte gerçekleştirdiği “Hazret’ül İnsan ve Sanat” konulu paneli ile program devam etti. Muhabbet havasında geçen panelde Hz. Ali’den (r.a.) günümüze güzellik algısından bahsedildi. Seminerde en dikkat çekici güzellik tanımı ise; “Surette tenasüb, sirette ahlak-ı Muhammediyye, harekette olgunluk ve eşyada nizam olduğu zaman güzellik ortaya çıkar.’’ cümlesi oldu.
Öğle arasından sonra program Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nden Emekli öğretim üyesi Prof. Ahmet Atan’ın “Çağımızda İnsan Davranışları Üzerindeki Estetik Unsurlar” konulu semineri ile başladı. Daha sonra Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Sanat Yönetimi bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Mehmet Emin Kahraman’ın “Sanat ve Tasarım İlişkisi” semineri ile devam etti. Mehmet Emin Kahraman seminerinde sanatın ve tasarımın bir bütün olduğundan ve çalışma öncesinde sıkı bir kaynak araştırması gerektiğinden bahsetti.
Programın ikinci günü Konya gezisi ile başladı. Kahvaltıdan sonra Şems hz. türbesi ziyareti ile başlayan gezi, Daha sonra Mevlana hz. türbesi, Üçler mezarlığı , Şehitler Abidesi, Alaaddin Tepesi, İplikçi Cami ziyareti ile devam etti. Geziden sonra Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Kürşad Albayrak’ın “İnce Zevk Estetik” konulu semineri ile başlayan program, Ressam Dr. Rasim Soylu’nun “Gösterge Bilim’nde Türk-İslam Kökenleri” konulu semineriyle devam etti. Seminerde gösterge biliminin genel çerçevesi çizilirken Türk-İslam coğrafyasında bu konuya ilişkin izlerden örnekler verildi. Son olarak sertifika törenine geçmeden önce hocalar ve öğrencilerin katılımıyla serbest bir karakalem çalışması gerçekleştirildi.
Katılımcılara “Sanat ve Estetik Kampı”nı başarıyla tamamladıklarına dair sertifikaları takdim edilerek program son buldu.