Mostar Gençlik Tematik Gelişim Kulüpleri tarafından organize edilen “Okur Yazarlık Kampı” 25-27 Mart tarihlerinde Kahramanmaraş’ta gerçekleştirildi. Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen Mostar Gençlik gönüllüleri kamp sayesinde biraraya geldi.
Kampın birinci günü Edebifikir yazarlarından Bilal Can’ın “Yayın Haşeratıyla Etkin Mücadele: Kebikeç Olmak” adlı semineriyle başladı. Bilal Can; iyi bir okurun vasıfları, kitap alırken dikkat edilmesi gereken tahliller, ısmarlama yazılan yazılardan uzak durulması, iyi bir yazıda bulunması gereken temel kriterler, iyi bir okur olabilmek için kişinin kendi okuyuş şekline göre günlük okuma programı belirlemesi gerektiği gibi birçok önemli konudan bahsetti. Yazar son olarak ise yanında getirdiği kitaplar üzerinden tahlillerde bulundu.
Program Aşkar Dergisi Editörü şair İdris Ekinci ile “Hayat mı şiir mi?” adlı söyleşisi ile devam etti. İdris Ekinci ilk olarak “Şiir dilin zirvesidir” diyerek şiirin dildeki önemi üzerine durdu. Daha sonra şiirin temel unsurları olan “Hayat, toplum, değerler, teknik” gibi kavramları açıkladı. Son olarak ise katılımcıların sorularını cevapladı ve şairlerin hayatlarından misaller vererek “Hayat mı Şiir mi” sorusuna şiirin hayatın yansıması olduğunu belirterek “Şiir gibi bir Hayat” cevabını verdi.
Günün son söyleşisi ise “Bir Tereddütün Romanı: Edebiyat ve İdeoloji” başlığıyla Mostar Dergisi yazarlarından Davut Bayraklı tarafından gerçekleştirildi. Yazar söyleşide ilk olarak Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren sadece toplumsal, kültürel ve dinî açılardan değil şehir ve mimarî açıdan da topluma müdahalelerin olduğunu belirtti. Toplum, şehrin mimarî yapısından besleniyorken şehre müspet olmayan bir inşa müdahalesi yapılarak toplumun yapısının değiştirildiği üzerine durdu. Yazar daha sonra ise dinî, sosyal, ahlâkî açıdan topluma öncülük etmiş değerli karakterlerin roman, sinema vb. araçlarla günümüze kadar olan süreçte nasıl değersizleştirilmeye çalışıldığına anlattı. Yazar katılımcıların sorularını cevaplayarak söyleşisine son verdi.
Daha sonra Kahramanmaraş şehir gezisi kapsamında “Şairler ve Yazarlar Evi”, Kurtuluş Müzesi, Kahramanmaraş Kalesi, Sultan Abdülhamit Han Cami ve Yavuz Sultan Selim döneminde yaptırılan tarihi Taş Köprü ziyaret edildi.
Kampın ikinci günü şair Memduh Atalay’ın “Şiir Ne İşimize Yarar?” adlı sunumu ile başladı. Şair ilk olarak şiirin tanımından bahsetti. Şiirin toplumun ayrılmaz bir parçası olduğunu yanında getirdiği şiir kartlarındaki şiirleri okuyarak misallendirdi. Ayrıca Uygurlar döneminde yaşamış olan tarihimizdeki ilk şairimizin bir şiirini okudu.
Günün ikinci söyleşisi ise yazar İsmail Göktürk’ün “Kelimelerle Yürümek” sunumuyla devam etti. Yazar bu söyleşide hayatın hızlı yaşandığı ve kelimelerin anlamsızca kullanıldığı çağımızda kelimeleri üzerinde tefekkür etmemiz gerektiğine vurgu yaptı. Daha sonra yazar, Yunus Emre hazretlerinin “Söz Ola” şiirini tahlil ederek sözün önemini anlattı.
Kamp, Yazar Ali Yurtgezen’in “Okumayı Okumak” adlı semineriyle son buldu. Yazar sunumuna Yunus Emre hazretlerinin; “Okumaktan mânâ ne? / Kişi Hakk’ı bilmektir. / Çün okudun bilmez isen / Ha bir kuru emektir” mısralarını okuyarak başladı. Yazar asıl okumanın; kitaplarda yazanları okumaktan ibaret olmadığını, okumanın her şeyi arkasındaki hikmeti tefekkür etmek olduğunu ve bu sayede okuma tasavvurumuzu genişletebileceğimize vurgu yaptı.
Seminerin ardından Yazar Ali Yurtgezen tarafından katılımcılara sertifikalarını takdim etmesiyle kamp son buldu. Mostar Gençlik Teşkilatlanma Sorumlusu Onur Küçükdoğan, Kahramanmaraş Mostar Gençlik Gönüllüleri’ne ev sahipliğinden ötürü teşekkürlerini bildirdi.