İstanbul’un fethi, bir idealin, büyük bir davanın hayata geçirilişidir. Mekke’de başlayan bu hareket zamanları ve çağları aşarak İstanbul’da soluklanmış daha sonra atalarımızın mücadeleleri ile çok daha ilerilere ulaşmıştır. Fethin amacı hiçbir zaman toprak kaygısı olmamış, bilakis insanlığın huzura kavuşturulması, İslam’ın sesinin tüm dünyada yankı bulmasını istemek olmuştur. Fetih, insanlığın kurtuluş hareketidir. Mostar Gençlik, kendisine tarih tarafından yüklenmiş bu büyük misyonun farkında olarak fethi gönüllerde yaşatmak ve kalpleri fethetmekle kendini görevli bilir. Fatih Sultan Mehmet Han’ın topları nasıl ki Bizans duvarlarını dövdüyse, Fatih’in torunlarının kalpleri de, fethi gönüllerde yaymak için çarpıyor, çarpmalı… İstanbul’dan yükselen fetih kokusu tüm kentleri sarmalı ve dünya eğer huzur istiyorsa bu kokuyu içine çekmeli. Çünkü bu koku 14 asırdır çağları ve şehirleri sarmaya devam ediyor.
2008 yılından bu yana üniversiteli gençlerle fethin merkezi İstanbul’da kutlanan Fetih ve Gençlik Buluşması 10. yılına ulaştı. Her yıl fetih coşkusunu Türkiye’nin dört bir yanına ulaştıran bu buluşmaya tüm Türkiye’den 5.000’e yakın üniversite öğrencisinin yanı sıra 15 farklı ülkeden gelip ülkemizde üniversite okuyan misafir öğrenciler de katılmaktadır. Bu yılki program 6 – 7 Mayıs tarihlerinde Üsküdar Vakıfbank Spor Sarayında ve Kasr-ı Ârifan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecektir. Programa akademisyenler, yerel yöneticiler, çok sayıda sivil toplum kuruluşunun temsilcileri, özel sektör yöneticileri, yurtiçi ve yurtdışından 5.000 ‘e yakın üniversite öğrencisi katılacaktır.
6 Mayıs Cumartesi günü, gençlerin yer alacağı ‘Sahne Gençlerin’ gösterileriyle başlayacak programda Dursun Ali Erzincanlı ‘Otuz Kuş’ şiir dinletisiyle ve Servet Tekin ‘Mostar Gençlik Marşı’ ile sahne alacaktır. Bunun yanında araştırmacı yazar Hakkı Mercan, fethin derinliği ve manasını gençlere anlatacaktır. Gecenin finalinde ise Gençlik Ödülleri kapsamında; Yılın En İyi Tarih ve Edebiyat Çalışması, Yılın Sivil Toplum Kuruluşu, Yılın Gençlik Dergisi, Yılın TV Programı, Yılın Kültürel Etkinliği kategorilerinde üniversiteli öğrenciler tarafından seçilen adaylara ödülleri takdim edilecektir. Bunun yanında ‘Yetim’ konulu kısa film yarışması, ‘Yetim Kardeşim’ projesi, Mostar Gençlik Muhabbet Petekleri Bilgi Yarışması ve 15 farklı kategoride dereceye girenlere ödülleri verilecektir.
Programın ikinci gününde ise 5.000 üniversiteli genç ile Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii’nde sabah namazı kılındıktan sonra vapur turu, İstanbul Gençlik Festival alanı gezisi ve İstanbul tarihi kültürel gezisi ile program sona erecektir.