Bize Ulaşın
Mollahüsrev Mh. Taştekneler Sk. No:12
Süleymaniye Fatih/İstanbul
0216 305 04 36

Herkesin Fethedeceği Bir İstanbul’u Olmalı

DSC_0256

Mostar dergisinin, Mostar Gençlik Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Muhammet Yusuf Kılıç ile “Mostar Gençlik”in faaliyetlerini üzerine yaptığı röportaj…

***

Bu yıl 10.  Uluslararası Geleneksel Fetih ve Gençlik Buluşmasını gerçekleştirdiniz. Yine binlerce üniversite öğrencisini iki gün boyunca İstanbul’da misafir ettiniz. Fetih ve Gençlik buluşmalarının gençlere kazandırdıkları bağlamında neler söylemek istersiniz?
Mostar Gençlik Dernekleri Federasyonu olarak yıl boyunca tüm Türkiye genelinde çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Seminerler, söyleşiler, sosyal sorumluluk projeleri, eğitimler ve daha birçok etkinlik vesilesiyle gençlerin kendilerine bir hedef belirlemelerini ve hali hazırda bir hedefleri varsa oraya doğru emin adımlarla yürümeye devam etmelerini gerekçeleriyle onlara hatırlatmış oluyoruz. Fetih ve Gençlik Buluşmaları da bir yılın finali ve özeti niteliği taşıyor. Onlara “İstanbul’u fethetmek, Fatih Sultan Mehmed Han’ın rüyasıydı. Siz de kendinize bir İstanbul bulun ve onu fethetmek için çalışın” diyoruz.
Ayrıca bu yıl“Sahne Gençlerin” dedik ve kapanış programında gençler sahnede rol aldılar. Her şeyi ile emek verdikleri heyecan duydukları programın finalini de yine gençler yapmış oldu.
Aslında bu program büyük bir hasretin bir araya gelmesi ve binlerce gencin aynı muhabbet ile kucaklaşmasıdır diyebiliriz.
İstanbul’da başlattığınız Tematik Kulüpler 2016-2017 sezonunda Kocaeli ve Trabzon’da da gerçekleşti. Tematik kampların devamı olan tematik kulüpleri yeni sezonda daha fazla ilde gerçekleştirmeyi düşünüyor musunuz?
5 yıldan beri düzenlediğimiz Tematik Kamplar’a bu yıl 800’e yakın üniversite öğrencisi katıldı. Sayının geçen yıla göre ciddi artış göstermesinin en büyük nedenlerinden birisi gençlerin Tematik Kulüpler aracılığıyla bu kamplarda aktif görev almaları oldu. Bilişim Kulübü, İktisadi ve İdari Bilimler Kulübü, Mühendislik Kulübü, Hukuk Kulübü, Tıp Kulübü ve diğer kulüpler kendi alanlarındaki Tematik Kampları organize ettiler. Hemen her mesleğin dünü, bugünü ve geleceği konuşuldu, tartışıldı. Bunun yanında gençler,  robot, 3-D yazıcı, Kapasite Dergisi gibi Tematik Kulüpler kapsamında yıl boyunca yaptıkları atölye çalışmalarının çıktılarını da tanıtma fırsatı buldular. İstanbul’da Tematik Kulüplere gösterilen yoğun ilgi, bu çalışmaların artık tüm ülkeye yayılması için bize ilham oldu. Ziyarete gittiğimiz illerde üniversiteli kardeşlerimizle bir araya gelerek onlara bu çalışmalardan bahsediyoruz ve onları teşvik ediyoruz. Bu manada sizin de bahsettiğiniz gibi Trabzon ve Kocaeli’nde Tematik Kulüp çalışmaları başladı. İnşallah kısa sürede diğer illerde de bu çalışmaları görmeyi arzu ediyoruz.
Sizce 2016 – 2017 eğitim öğretim sezonunun Mostar Gençlik adına en çok ses getiren etkinliği hangisiydi?
Bu soruya cevap verebilmek oldukça zor. Çünkü bütün çalışmaların planlanmasından organizasyonuna kadar her adımında gençler görev alıyor. Her etkinliğin kendi içinde farklı bir süreci ve dinamiği var ve hepsi bu manada çok kıymetli etkinlikler. Ancak bir kardeşlik bilincini yeşerttiği için “Yetim Kardeşim” projesini burada zikredebiliriz. Gençler bazen kendi harçlıklarından biriktirdikleriyle bazense kampüs içinde veya dışında etkinlikler düzenleyerek bağışlar topladılar. Toplanan bağışlarla yetim kardeşlerimizin eğitim, gıda, barınma ve giyim ihtiyaçları karşılandı.
Yeni eğitim – öğretim sezonu için projelerinizden bahseder misiniz?
Öncelikle bugüne kadar yürüttüğümüz projelere devam edeceğiz. Yıl boyunca hemen hemen tüm illerde Mostar Gençlik Söyleşileri kapsamında akademisyen, yazar ve şairlerle bir araya geleceğiz. Bunun yanında az önce de değindiğimiz gibi Tematik Kulüpler faaliyetlerine hız kazandıracağız. Ayrıca sosyal faaliyetler, bölgesel kamplar, sosyal sorumluluk projeleri, izci gönüllüsü çalışmaları, bilgi yarışması, kısa film yarışması gibi faaliyetlerimiz de sürecek.
Her üniversitede faaliyet düzenleyebiliyor musunuz ve en önemlisi de gençler bu faaliyetlerinize teveccüh ediyor mu? Çünkü gençliğin dilini yakalamak meziyet istiyor?
Artık gençler üniversite okumak için memleketlerinden ayrılmak zorunda kalmıyor, doğup büyüdükleri yerde ilim tahsil edebiliyorlar. Böylece her üniversitede, bulunduğu şehrin karakterine göre faaliyetler ön plana çıkıyor. Biz Mostar Gençlik olarak hemen her üniversitede 70’e yakın üniversiteli gençlik kulübüyle ortaklaşa faaliyetler düzenliyoruz. Bu faaliyetlerin ise tüm illerde aynı olması için gayret ediyoruz. Mesela İstanbul’daki söyleşinin aynısını Van’da, İzmir’deki seminerin aynısını Rize’de düzenlemeye gayret ediyoruz ve çoğunlukla da başarılı oluyoruz. Böylece, büyük şehirlere nazaran bu tarz faaliyetleri gerçekleştirme imkânı daha az olan illerdeki kardeşlerimize de ulaşıyor, onlarla bir araya geliyoruz.
Son olarak Mostar Gençlik’in sloganını konuşmak istiyorum:  “Bir medeniyet tasavvuru…”
Medeniyet; düşünce, gelenek/kültür, sanat ve bilim temelleri üzerinde duran bir bütün, bir anlayış ve yaşama biçimidir. Biz köklü bir medeniyetin mirasçıları olarak bu anlayışı tekrar canlandırmak ve yaşamın her alanına yaymak istiyoruz. Bunun da eğitimle ve gençlere yatırım yapmakla mümkün olabileceğinin farkındayız. Yalnızca tarihini bilen, değerlerine sıkı sıkıya sarılan ve çağın ihtiyaçlarına uygun bilim üreten bir gençlik bu medeniyet ufkuna erişebilir. İşte Mostar Gençlik olarak “Bir Medeniyet Tasavvuru” derken; mimaride nezaketi, eğitim ve bilimde gayreti, sokakta dürüstlüğü ve düşüncede ince anlayışı tekrar hâkim kılacak bu ufuktan bahsediyoruz.
15 Temmuzlar yaşanmasın, İstiklal Marşı yeniden yazılmasın diye kardeşlik şuuru ile daha çok gayret etmemiz gerektiğine inanıyoruz. Bu yıl üniversiteye başlayacaklara ilk yılın ne kadar önemli olduğunu bir kere daha hatırlatmak istiyor ve hepsine başarılar diliyorum.
Bu vesile ile tüm genç kardeşlerime hayırlı bayramlar diliyorum.

(Mostar Dergisi, 151. sayı)

 

Sitemiz daha iyi kullanıcı deneyimi vermek için çerezler kullanmaktadır.